» Ashray school

Stichting Benares School - Benares Schoolfund Foundation - Ashray Social Centre

De Ashray school
De Ashray school ligt middenin de sloppenwijk Nagwa.

De school is bepaald geen luxeschool; tafels en stoelen zijn er niet, de kinderen zitten op de grond en gebruiken hun schooltas als schrijftafel. Maar het onderwijs is goed en daar gaat het om. Sinds de jaarlijkse bijscholing van de onderwijzers zijn nieuwe onderwijsideeën ingevoerd; meer spelend leren voor de kleintjes; en er zijn onder meer leuke nieuwe Engelse lesboeken.

Tussen de middag krijgen de kinderen een glas melk en een stuk fruit.
De gezondheid van de mensen in Nagwa is duidelijk aan het verbeteren; voor de schoolkinderen draagt de schoolmaaltijd daar beslist aan bij. Het schijnt dat in de zomervakantie, wanneer de school eigenlijk dicht is en er een alternatief programma wordt aangeboden, veel leerlingen blijven komen, met name voor de maaltijd!

De Ashray school biedt 80 kinderen onderwijs tot en met klas 5 (= groep 7). Voor vervolgonderwijs moeten de kinderen naar andere scholen in de buurt.

De avondklassen in het Ashraygebouw bieden huiswerkbegeleiding, bijlessen en computerles. In de middag zijn er naaiklassen, en drie keer per week dans- en muzieklessen.
 Op zaterdag geeft een van de onderwijzeressen yoga, krijgen klas 4 en 5 extra Engelse les, en is er handarbeid of sport; er wordt gesport op het nieuwe Nagwa ghat en één keer per maand gaat de hele school het park in. Er is ook gestart met schaakles.

Stichting Benares Schoolfonds dekte, dankzij een speciale gift, vijf jaar lang alle kosten van de school, sinds 2014 tweederde ervan. Vanaf het schooljaar 2016-2017 is de bijdrage teruggebracht naar € 6.500, zoals bij de andere projecten niet meer dan 50% van de jaarlijkse uitgaven.

www.ashray.org