» Vatsalya School

De school maakt deel uit van het kinderdorp Udayan in Jaipur, een initiatief van de plaatselijke NGO Vatsalya. Onze secretaris Conny van Staalen heeft bijna tien jaar geleden meegewerkt aan de totstandkoming van het kinderdorp. Sinds enkele jaren zit zij in een internationaal adviescollege, dat Vatsalya ondersteunt, en is zij als zodanig nauw betrokken bij Udayan.

Het Udayan kinderdorp is een prachtig complex, midden in de woestijn van Rajasthan, met alle mogelijke voorzieningen voor de ongeveer 60 straatkinderen die er liefdevol zijn opgenomen en er permanent wonen.

De kinderen maken een gelukkige en vrolijke indruk. Ze hebben enorm veel ruimte om zich heen voor sport en spel. Ze leven in kleine wooneenheden met een ‘huismoeder’. De maaltijden zijn goed verzorgd, met veel groente van eigen grond.
En er is veel aandacht voor cultuur, dans, muziek, yoga en meditatie.

Sinds juni 2011 hebben de kinderen ook een eigen school. Trots lopen ze er ’s morgens in hun nieuwe uniformen naartoe. Zij zijn niet de enige leerlingen, de school staat ook open voor kinderen uit de omliggende dorpen.

Het valt niet mee om goed gekwalificeerde leraren aan te trekken en te houden, mogelijk door de geïsoleerde ligging van het dorp.

In 2015 heeft de school een nieuwe start gemaakt met een nieuw, jong en goed gemotiveerd team. Dat team werd uitgebreid gecoacht en zorgvuldig klaargestoomd voor nieuwe systemen en moderne methodes van onderwijs. De school heeft een volledig uitgerust audio-visueel practicumlokaal gekregen. En het curriculum wordt voor minimaal 30% buiten het klaslokaal ingevuld – het zogeheten leren in het veld.

De school wil zich in de toekomst vooral richten op het basisonderwijs. Bij jonge kinderen valt met goed onderwijs de meeste winst te halen.

Vatsalya biedt een allroundopleiding, waarmee kinderen later alle kanten op kunnen.
Alle leerlingen boven de 14 jaar krijgen een basale beroepsopleiding. Dit onderwijsconcept vergroot volgens Jaimala Gupta van Vatsalya de kans op een baan aanzienlijk. De capaciteiten van de intelligentste leerlingen worden met extra training en schooltaken optimaal aangesproken. Dit zijn de kinderen die eventueel doorstromen naar de universiteit.

Jaimala en haar man Hitesh, de oprichters van Vatsalya, schrikken er niet voor terug hun organisatie permanent te evalueren. Als veranderingen in het overheidsbeleid of de Indiase maatschappij daar aanleiding toe geven, heroverwegen zij hun werk en bekijken waar en hoe zij dat kunnen aanpassen. Zo blijft hun organisatie bij de tijd.

Stichting Benares Schoolfonds ondersteunt Vatsalya School met een bedrag van € 6.500 per jaar.

Kijkt u vooral eens op Vatsalya’s website: www.vatsalya.org
U ziet dan welk fantastisch werk die organisatie in Jaipur doet.