» Ashray School

De Ashray School, twee gebouwen
De oorspronkelijke Ashray School ligt midden in de sloppenwijk Nagwa.

De school is bepaald geen luxeschool; tafels en stoelen zijn er niet, de kinderen zitten op de grond en gebruiken hun schooltas als schrijftafel. Maar het onderwijs is goed en daar gaat het om. Sinds de jaarlijkse bijscholing van de onderwijzers zijn nieuwe onderwijsideeën ingevoerd; meer spelend leren voor de kleintjes; en er zijn leuke nieuwe Engelse lesboeken aangeschaft.

Tussen de middag krijgen de kinderen een glas melk en een stuk fruit.
De gezondheid van de mensen in Nagwa is duidelijk aan het verbeteren; voor de schoolkinderen draagt de schoolmaaltijd daar beslist aan bij.

Sinds 2018 heeft de Ashray School een dependance buiten Nagwa. De hogere klassen gaan er met de schoolbus naartoe. De kleintjes blijven in Nagwa. Het nieuwe gebouw is ruim en licht. Hier zijn, voor de grotere leerlingen, wél schoolbanken. De school heeft een computerlokaal, een bibliotheek, en een kleine, groene en afgesloten tuin.
Het grote dak, met schitterend uitzicht over de Ganges, biedt mogelijkheden voor allerlei festiviteiten en programma’s.

De Ashray school biedt in totaal aan ongeveer 100 kinderen onderwijs tot en met klas 8. Voor vervolgonderwijs moeten de kinderen naar andere scholen in de buurt.

De avondklassen in het Ashraygebouw in Nagwa bieden huiswerkbegeleiding, bijlessen en computerles. In de middag zijn er naaiklassen, en drie keer per week dans- en muzieklessen.
 Op zaterdag geeft een van de onderwijzeressen yoga en is er handarbeid of sport; er wordt gesport op het nieuwe Nagwa ghat en één keer per maand gaat de hele school het park in. Er is ook gestart met schaakles en karate.

www.ashray.org